Home A Coruña Concellos, Deputación e Medio Rural entregan os diplomas dos dous primeiros cursos...

Concellos, Deputación e Medio Rural entregan os diplomas dos dous primeiros cursos ofrecidos no Centro de Transformación Agroalimentaria A Fusquenlla

- Anuncio -

Agárdase que o centro -integrado na rede de coworking da Deputación da Coruña- bote a andar no ano de maneira autoxestionada polas persoas usuarias en colaboración cos concellos

Deputación e Xunta destacan o valor do proxecto e reafirman o seu compromiso de seguir apoiándoo por medio de formación ou fomento do emprendemento vencellado ao sector primario

Nos dous cursos que se desenvolveron no verán e comezos do outono participaron 33 persoas e neste momento hai outras 43 en lista de agarda para próximos cursos

A Nave do Mercado de Moeche acolleu este xoves o acto oficial de clausura dos dous cursos impartidos até o momento no Centro de Transformación Agroalimentaria A Fusquenlla, nos que participaron un total de 33 persoas co obxectivo de formárense na preparación de conservas e zumes, ademais de aprenderen o manexo do equipamento dispoñible nas instalacións. No encontro entregáronse os diplomas correspondentes ás accións formativas, coa asistencia dunha representación de todas as Administracións implicadas no proxecto dun modo ou doutro: os concellos de Moeche, San Sadurniño, Cerdido e Valdoviño, a Deputación da Coruña e a Consellaría do Medio Rural. Todas elas ratificaron o seu compromiso de seguir apoiando esta iniciativa pioneira na comarca, que agora, de cara ao 2023, ten marcada a prioridade de empezar a funcionar de maneira autoxestionada e de ofrecer máis cursos, para os que hai nestes momentos 43 persoas en lista de agarda.

O Centro de Transformación Agroalimentaria A Fusquenlla, situado no recinto feiral de San Ramón, é un proxecto promovido conxuntamente polos concellos de Moeche, San Sadurniño, Cerdido e Valdoviño que ten como obxectivo converterse en espazo de referencia en toda a volta para a transformación e conservación de elaborados a partir de produtos da terra, como son as hortalizas, a froita ou o mel.

Trala remodelación da antiga nave dos queixos, e despois de dotar as instalacións de espazos axeitados e moderno equipamento (con financiamento municipal, da Deputación, da Xunta e dos fondos Leader do GDR Seitura 22), os concellos organizaron sucesivamente dous cursos de 62 horas dirixidos prioritariamente a persoas produtoras ou con vinculación co agro, de cara a ir formando un grupo de usuarias e usuarios estables que lle desen vida ao centro e que fosen collendo ritmo para empezar a transformar os seus produtos.

A convocatoria das accións formativas, a primeira financiada pola Deputación e a segunda pola AGACAL da Consellaría do Medio Rural, foi todo un éxito, xuntando un total de 33 participantes -16 e 17- e xerando unha lista de espera doutras 43 persoas interesadas en mellorar as súas competencias tanto nas técnicas de conservación como no manexo dos aparellos cos que conta A Fusquenlla. De feito, a capacitación no uso da maquinaria e nos protocolos de tratamento do produto desde que se recepciona ata que xa está elaborado é e será unha condición imprescindible para poder empregar as instalacións.

Neste sentido, o concelleiro de Desenvolvemento local de San Sadurniño, Manolo Varela, instou ao representante do Goberno provincial -o deputado José Ramón Rioboo- e ao Xefe da Área Ferrol-Betanzos da Consellaría do Medio Rural -Antonio Álvarez- a que achegasen “máis financiamento” para continuar desenvolvendo cursos. Un apoio “necesario” para darlle continuidade ao proxecto que tanto Rioboo como Álvarez se comprometeron a manter desde as súas respectivas áreas.

O responsable zonal de Medio Rural destacou o valor da iniciativa e o feito de que “houbese catro concellos que se puxesen de acordo para apostar pola transformación agroalimentaria e dinamizar o rural”, ademais de felicitar ás persoas participantes nos cursos pola súa “dedicación e interese”.

Na mesma liña tamén se pronunciou José Ramón Rioboo, responsable provincial da Área de Emprego, quen insistiu en que a Deputación da Coruña seguirá colaborando nun proxecto “que se identifica coa calidade dos nosos produtos, coa nosa terra e co noso modo de vida no entorno rural”. Rioboo lembrou, ademais, que A Fusquenlla forma parte da rede de espazos de traballo colaborativo da Deputación e que, nese marco, a intención do seu departamento é continuar proporcionando recursos “para máis formación ou para emprendemento”.

De cara a 2023, o centro de transformación agroalimentaria ten marcados dous obxectivos prioritarios. O primeiro é organizar a súa xestión, na que xa se leva traballando varios meses sobre un modelo de autoorganización onde sexan as produtoras e produtores quen se ocupen da levanza do día a día da Fusquenlla. Tal e como comentou Manolo Varela ao remate do acto de entrega de diplomas, a idea é “crear unha asociación que xestione o centro en colaboración cos concellos”. Trataríase, segundo Varela, “dunha fórmula na que os municipios asumiriamos os gastos fixos e a entidade os custes asociados ao uso que se faga das instalacións”.

O concelleiro mostrouse esperanzado, ademais, en que no proxecto se impliquen máis concellos da zona, posto que “hai persoas usuarias e na lista de espera para nova formación de todo o norte da provincia da Coruña”, explica Varela ao tempo que adianta a previsión de organizar dous novos cursos en 2023 para atender tanto as peticións rexistradas nos últimos meses como as que poidan producirse a partir de agora. Quen teña interese pode seguir anotándose no formulario dispoñible na portada da web do proxecto, afusquenlla.gal.

A alcaldesa de Moeche, Beatriz Bascoy, referiuse tamén á posta en marcha do centro, “que non sería posible sen a unión dos concellos e sen o financiamento da Deputación, dos fondos Leader e da AGACAL”. “Son moitos pasos os que hai que dar e é difícil, pero é unha oportunidade e unha aposta real pola xente do rural”, dixo a rexedora. Bascoy reiterou a felicitación ás persoas participantes nos cursos celebrados durante o verán e comezos do outono e convidounas a sumarse cos seus produtos ao mercado que se desenvolve os sábados en San Ramón, “un mercado pequeniño pero que xa leva cinco anos funcionando con produto de proximidade”.

A anfitrioa do acto deste xoves, ao que tamén asistiu o alcalde de Valdoviño, Alberto González, quixo agradecerlles a Manolo Varela e ao técnico de Desenvolvemento local de San Sadurniño, Ignacio Fernández, que compartisen con Moeche a súa idea dun centro dedicado á posta en valor dos produtos locais. “Eles tiveron a idea e nós, que tiñamos un sitio para levala a cabo, sumámonos de inmediato xunto con Cerdido e Valdoviño, ademais do apoio fundamental da Deputación da Coruña e a colaboración de Medio Rural”, dixo Beatriz Bascoy antes de clausurar a entrega dos títulos.

Relacionadas

Último aviso para apuntarse no xantar da comisión de festas de Santa Isabel

0
A comida a prol dos festexos terá lugar o sábado no patio cuberto do CPI de San Sadurniño A comisión de festas de Santa Isabel...

VIII Xornadas Saludables no Concello de Ribeira

0
O tenente de alcalde Vicente Mariño presentou hoxe as VIII Xornadas Saludables organizadas pola concellería de Servizos Sociais que se desenvolverán no Centro Cultural...

Aprobadas polo pleno as modificacións das ordenanzas reguladdoras do Programa de Conciliación Harmoniza

0
Mantéñense as bonificacións de ata o 50 % nas tarifas xerais de acordo a circunstancias socio-familiares e económicas. Na sesión extraordinaria do Pleno celebrada hoxe...

Máis de cenlaracheses participaron na excursión ao Barco de Valdeorras que organizou o concello

0
Visitaron durante a xornada de onte os xardíns de Viloira, o malecón do río Sil, o Santuario das Ermidas e unha bodega de elaboración...

Feiraco celebra o Día das Letras Galegas cunha nova edición do Certame de Microrrelatos

0
O director xeral de CLUN e o secretario xeral da Lingua da Xunta presentaron esta edición na librería compostelá Follas Novas A presentación correu a...

Volven as Festas da Ascensión do 8 ao 12 de maio cun completo programa...

0
As festas de toda a veciñanza de Compostela arrancarán o vindeiro mércores 8 de maio e estenderase ata o domingo 12, cun programa repleto...

Publicacións Relacionadas