Home Vigo Gondomar Desenvolven un experimento nos Montes Comunais de Couso (Gondomar) que elimina tocos...

Desenvolven un experimento nos Montes Comunais de Couso (Gondomar) que elimina tocos de eucalipto e produce cogomelos comestibles

- Anuncio -

A empresa Ideas para o teu Horto en colaboración coa Comunidade de Montes de Couso, está a levar a cabo unha experiencia innovadora en materia ambiental, o aproveitamento-eliminación natural dos tocos de eucalipto utilizando un fungo ( shiitake), que produce cogomelos comestibles de gran calidade.

En Galicia cada ano tállanse miles destas árbores, permanecendo os tocos no terreo un longo período de tempo ata que son degradados pola Natureza, aínda que no caso dos eucaliptos adoita producirse o rebrote.

Unha solución ecolóxica e unha alternativa ao destoconado mecánico ou químico (que teñen maiores custos económicos/ambientais), consiste en reproducir o proceso natural de descomposición da madeira por parte de fungos saprófitos, ao mesmo tempo que se obteñen cogomelos comestibles.

A experiencia realizouse o 14 marzo (o día antes do confinamento nacional por Covid 19), sobre 15 tocos con diámetros que van desde os 20 aos 100 cm., e os primeiros cogomelos comezaron a saír aos 7 meses. En seméntaa, utilizáronse ferramentas adaptadas e unha variedade específica de Lentinuda edodes.

A produtividade do shiitake sitúase en torno ao 20% do peso da madeira en carballos e é algo menor en madeira de eucalipto, pero aquí temos que ter en conta que un toco de eucalipto de 60 cm. pode chegar a pesar máis de 1.500 kg. e estar a dar cogomelos durante 5 anos.

Esta é unha solución nova de aproveitamento da biomasa forestal e un claro exemplo de economía circular, desenvolta por un “apaixonado ao mundo dos cogomelos” como se define Miguel A. Rodríguez (xerente da empresa Ideas para o teu Horto), situada en Tui, e coa que quere contribuír a xerar riqueza e emprego no medio rural.

O shiitake, é un cogomelo de cultivo moi valorada por: chefs, afeccionados aos cogomelos, veganos, consumidores de produtos ecolóxicos e gourmet; comezou a cultivarse en China, fai + de mil anos e atribúenselle propiedades beneficiosas para a saúde.

Esta mesmo cogomelo é cultivada pola Comunidade de Montes de Couso sobre troncos de castiñeiro, que obteñen dos seus podas e xa comprobaron que resulta máis rendible que producir madeira.

A Comunidade de Montes de Couso, recentemente, acaba de recibir o recoñecemento da ONU pola súa xestión forestal.

O próximo outono queren empezar a prestar este servizo a comunidades de montes, particulares e concellos, e doutra banda tamén van ampliar a experiencia aos tocos de coníferas e de frondosas (con outras especies de cogomelos).

Miguel A. é micólogo experimental e leva algúns anos colaborando coa Comunidade de Montes de Couso: aconsellando e impartindo cursos de iniciación ao cultivo de cogomelos, convidando a expertos de Portugal en materia de cultivo e fornecendo semente de cogomelos ( micelios).

En 2019 conseguiu o 3º premio do concurso Naturgreen (de Laboratorios Almond, empresa nacional de referencia en venda de alimentos ecolóxicos) por outro dos seus proxectos: “Recicla borra de café cultivando cogomelos”, co que anima a transformar leste outro “residuo” nun alimento saudable. Unha idea que xurdiu no CEIP Plurilingüe Nº1 de Tui, colexio ao que tamén asesora en temas de reciclaxe e horto escolar.

Xa son numerosos os colexios de toda Galicia que solicitaron os seus talleres demostrativos, e miles os niñ@ s, novos e adultos que aprenderon a elaborar os seus propios kits de cultivo de cogomelos, contribuíndo desta forma na creación dunha cultura micolóxica próxima e de aproveitamento dos recursos naturais.

Relacionadas

O Castro British International School acollerá a World Robot Olympiad – Vigo 2024

0
O evento, organizado por Logonautas, congregará a máis dun centenar de mozos de entre 6 e 15 anos apaixonados da robótica do sur de...

Luis López destaca a importancia de festas culturais como a do Día de Colón,...

0
O presidente provincial participou na presentación dunha festa que cumpre dez anos e que se celebra os vindeiros 10 e 11 de maio en...

A Deputación atende a demanda das confrarías e agrupacións de mariscadoras e permite destinar...

0
Trátase, tal e como remarcou o presidente provincial, de “dar resposta ao clamor que nos trasladou o sector nas diferentes reunións que tivemos cos...

O alumnado do obradoiro de emprego avanza na dixitalización do arquivo municipal

0
Porremprego Cualifica II forma a 10 persoas desempregadas na implantación de tecnoloxías da información e comunicación e en economía dixital na administración Os/as dez alumnos/as...

Nova visita guiada ao Serradoiro dos Carranos, en Covelo

0
Será mañá sábado 4 de maio organizada en quendas de hora e media O Serradoiro dos Carranos abre as súas portas para acoller unha nova...

Covelo destina 386.187,35€ a mellorar espazos e servizos públicos

0
O concello pavimentará camiños municipais, mellorará edificios e cemiterios municipais, lavadoiros, parques infantís, prazas de aparcamento e depósitos de augas, entre outras intervencións O Concello...

Publicacións Relacionadas